## 1.

The Correct Answer is (C) — Dividing 60 minutes by 5 minutes gives us 12 five-minute intervals. During each of these intervals, 8 grams of barite are synthesized, giving us a total of 12 × 8 = 96 grams. 111 grams – 96 grams = 15 grams at the start of the experiment.

## 2.

The Correct Answer is (A) — Graphs (B) and (D) are quadratic functions, which we can determine by their “U” shape and symmetry across the y-axis. Graph (C) cannot be correct, since y should get larger as x gets larger. That leaves graph (A), which is the correct answer.

## 3.

The Correct Answer is (A) — We can set up an equation using ratios of eggs to cupcakes to find the number of eggs, which we’ll call x: e/c = x/40. Solving this equation gives us x = 40 × (e/c).

## 4.

The Correct Answer is (B) — We can find the slope with the expression (y2-y1)/(x2-x1). (-5 – (-3))/(-2 – (-5)) = -2/3.

## 5.

The Correct Answer is (C) — On the first square, there is one (20) grain of sand. On the second, there are two (21), on the third, there are four (22). Continuing this pattern shows us that for the nth square, there will be 2n-1 grains of sand, so on the 64th square, there are 263 grains.

## 6.

The Correct Answer is (A) — The total value of coffee shop gift cards is $31 billion × 13.9% =$4.31 billion. Therefore, the amount that is unused is $4.31 billion × 27% =$1.16 billion.

## 7.

The Correct Answer is (C) — Profit is positively related to the number of loaves produced by a factor of three. This means that every time b increases by 1, p increases by 3. (A) and (D) are incorrect because profit increases as more loaves are produced. (B) is incorrect because fixed costs are independent of the number of loaves produced.

## 8.

The Correct Answer is (D) — Answers (A) – (C) can be found by manipulating the given equation. In (A), each term is multiplied by 12. In (B), each term is multiplied by 2. In (C), each term is multiplied by 4.

## 24.

The Correct Answer is (B) — Since the median rent for the South is below the median rent for the U.S. as a whole, at least 50% of renters in the South paid less than the U.S. median price. (A) is not correct because without more information we cannot say anything about the mean; (C) is not correct because apartments in that category make up 1000/17200 ≈ 5.8% in the Midwest and 3900/42400 ≈ 9.2% in the West, and (D) is not correct because the median price in the South is lower than both the Northeast and the West.

## 25.

The Correct Answer is (D) — The median monthly rent in the Midwest is $857, so John would save$1200 - $857 =$343 per month. Annually, that comes to $343 × 12 =$4,116.

## 26.

The Correct Answer is (B) — We can define the original number of apples as A and the original number of oranges as R. When 6 oranges are removed, A = 3(R – 6). When 11 apples are removed, 4(R – 6) = A – 11. Solving this system of equations, we find that there were originally 12 apples and 10 oranges.

## 27.

The Correct Answer is (A) — To develop trait g, the experiment must develop c, which has a probability of 0.60, and then develop g, which has a probability of 0.20. To find the probability of developing g from a, we use the multiplication rule and multiply the probability of each event: 0.60 × 0.20 = 0.12 or 12%.

## 28.

The Correct Answer is (D) — By multiplying the first equation by x – 2, we get 3y = 2x2 + x – 10. Dividing by 3 gives us y = (2x2 + x – 10)/3. The equations are equivalent, so there are infinitely many solutions.

## 29.

The Correct Answer is (C) — First we draw the right triangles marked with dotted lines (we know they are right triangles since a radius and a line tangent to a circle must form a 90 degree angle if they share a point on the circle). The legs of each triangle is the radius r of the circle, so the hypotenuse is r√(2). Therefore, the distance between the centers of the two circles is the sum of the hypotenuses of the two triangles, which is 1√(2) + 3√(2) = 4√(2). To find the distance between the edges of the circles, we subtract the two radii to get 4√(2) - 4. Factoring out the 4 gives us 4(√(2) - 1).

## 30.

The Correct Answer is (D) — The information in the question tells you that you are 95% sure that between and 65.2% and 74.9% of residents want the sewers. You calculate this interval by adding and subtracting half of 9.7% to the result of 70%. This means that between 25.1% and 34.8% of residents do not want the sewers. The inspector received calls from 1700 people protesting, which is 34% of the residents. The survey predicted that up to 34.8% of the residents might protest, so this outcome was predicted by the survey. The sample size was big enough for a 95% confidence level, so (A) is not correct. Asking fewer people would not have made the results clearer and may in fact have made the results less reliable, so (B) is not correct. A smaller confidence interval is indicative of more accurate results, so 9.7% being “too low” does not make sense, and (C) is incorrect.

## 31.

The Correct Answer is (18) — We can solve the equation by substituting 21 for j: h/21 = 6/7, so h = 18.

## 32.

The Correct Answer is (10) — Defining Nanna, Laurel, and Jennifer’s ages as N, L, and J respectively, we can set up three equations from the given information: J = 2L, L + 4 = N, and N + 2 = J. Solving these equations, we find that N = 10.

## 33.

The Correct Answer is (5) — If the weed initially covers 32 square feet and increases by 50% each week, after one week it will cover an area of 32 × 1.5 = 48 square feet. After two weeks it will cover 48 × 1.5 = 72 square feet. We can model this growth as 32 × 1.5n, where n is the number of weeks; after 5 weeks, the weed will cover 243 square feet.

## 34.

The Correct Answer is (45) — The difference between the silo when it is 40% empty and 40% full is 60% - 40% = 20%. If 20% of the silo’s volume is 9 pounds, the full volume is 9/0.20 = x/1, and x = 45 pounds.

## 35.

The Correct Answer is (233) — The Cessna will travel the 500 km in 500 km/180 km/h = 2.78 hours, or about 167 minutes. The pigeon will take 500 km/75 km/h = 6.67 hours or 400 minutes. 400 – 167 = 233 minutes.

## 36.

The Correct Answer is (10) — Solving the function for x = 1, we get y = 5, so the height of the rectangle is 5 units. The base is 2 units long (the function is symmetrical about the y-axis), so the area is 2 × 5 = 10.

## 37.

The Correct Answer is (30) — The boat travels 1,750 miles, so if 10% of the original population dies every 250 miles, 1,750/250 × 10% = 70% of the population will die, leaving 30 thousand mussels remaining.

## 38.

The Correct Answer is (12) — The total number of mussels in the quarter of the lake is .25 × (69.4 × 109 sq. yd.) × 700,000 mussels per sq. yd. = 1.21 × 1016 mussels. The percent increase in risk of transport is 1.21 × 1016 mussels/10 million mussels × 10-8 percent = 12 percent.